ЦПН је члан Eвропске асоцијације научних догађаја EUSEA и Европске мреже научних центара и музеја ECSITE 

 

Пише: Сташа Бајац

Центар за промоцију науке је у новембру добио чланство у Eвропској асоцијацији научних догађаја EUSEA (European Science Events Association). Поред ове асоцијације, Центар је члан и ESCITE-а, европске мреже научних центара и музеја. Као део стратешког програма развоја Србије у економији знања, Центар популарише науку и развија научну повезаност и писменост, а од сада ће то чинити и уз помоћ искустава својих европских колега, чланица EUSEA.

EUSEA је формирана у априлу 2001. са жељом да помогне у размени идеја и искуства својих чланица, као и да развија маркетинг и нове начине финансирања научних догађаја у Европи.

Манифестације које популаришу науку, од фестивала до дана и недеља науке, постоје широм Европе. Научници из најразличитијих области и научних институција тада имају прилику да грађане информишу о својим невероватним открићима, да им приближе непознато и на овај начин их заинтересују за науку. Најчешће се организују посебни програми за младе, који имају циљ да их усмере ка каријери у науци. С једне стране, изузетно је важно да се наука промовише у спрези са најсавременијом технологијом и иде у корак са њеним развитком и начинима на који је људи користе. С друге стране, EUSEA наглашава и значај директне комуникације и чињеницу да су фестивали прилика да људи дословце дођу у блиски контакт са науком и њеним комуникаторима.

Значајно је истаћи да EUSEA анализира рад, организацију и утицај различитих догађаја који промовишу науку широм Европе, а затим их бележи у такозвану Белу књигу. На тај начин ствара својеврсну базу искустава, која ће касније поделити у оквиру своје мреже. У духу отворености и приступачности које заступају готово сви савремени научни центри у свету, ова књига може се бесплатно преузети са њиховог веб-сајта. Ту су уједно и обиман списак и кратки описи свих научних догађаја које организују чланице EUSEA, као и линкови ка њиховим сајтовима. На овом списку налази се и Фестивал науке у Србији. 

ФЕСТИВАЛИ БЕЗ ГРАНИЦА

EUSEA је током протеклих неколико година и сама организовала велики број догађаја. Током 2006. и 2007. одвијао се Европски фестивал науке WONDERS (Welcome to Observations, News & Demonstrations of European Research and Science). Прве године је отворен у Бечу, са темом екологије и чувања енергије, а затворен у Ванти у Финској. Идуће године почео је у фебруару 2007. у Берлину, а завршио се у новембру исте године у Лисабону.

Двогодишњи пројекат под називом 2WAYS, који је стартовао у Перуђи у Италији, омогућавао је двема државама да сарађују на пројектима са истом темом, које су презентовали на својим фестивалима, а затим уз помоћ EUSEA анализирали утицај ове сарадње. У оквиру овог пројета одржана је и скупштина на којој је са младима дебатовано на тему контроверзних и етичких проблема у науци. Пројекат је окончан на завршном догађају у Бриселу почетком децембра 2010.

ГРАДОВИ НАУКЕ

У оквиру пројекта PLACES, који је и даље у току, чланице раде на развијању „Градова са научном културом“. Наиме, у фокусу је учвршћавање односа између научне заједнице и осталих чланова друштва, њених институција и система. Током овог четворогодишњег пројекта радиће се на развијању стратегија за што боље умрежавање медија, универзитета, невладиних организација, компанија и истраживачких институција са научном заједницом.

Такође, развија се LAP (Local Action Plan), план који се фокусира на локалну заједницу, решавање њених научнотехнолошких проблема и спровођење стратегије за промоцију науке на локалном и регионалном нивоу. За време овог пројекта организују се радионце за учеснике, формирају радне групе које негују дискусије на тему повезивања науке са највећим проблемима данашњице – сиромаштвом, образовањем, климатским променама, развојем.

Током трајања пројекта PLACES, универзитети, новинари, истраживачки центри и невладине организације анализирају ефекте рада поменутих група и стратегија. На тај начин, упитници, извештаји и процене даће јасну слику како наука и различити чланови друштва међусобно делују једни на друге. На крају ће ови подаци моћи да понуде конкретне предлоге за грађење „Европских градова научне кулутуре“.

EВРОПСКА МРЕЖА НАУЧНИХ ЦЕНТАРА И МУЗЕЈА 

Један од партнера у оквиру пројекта PLACES је и ESCITE, чији је члан и Центар за промоцију науке.

ESCITE је европска мрежа научних центара и музеја, која повезује професионалце из области промоције науке из више од 400 институција из 50 земаља. Основан пре двадесет година, ESCITE повезује своје чланице кроз пројекте и активности, унапређује размену идеја, и нуди најбоља решења за актуелна питања.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви