Poslednjeg petka u septembru, i ove godine više stotina srpskih naučnica i naučnika iz 11 gradova i mesta širom zemlje odlučilo je da odgovori na još jednu, dvanaestu Evropsku noć istraživača u Srbiji. Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost, i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Ozeleni naukom“.

Hrabri mladi istraživači krenuće u avanturu već danas u naučnim klubovima Kikinda i Šabac, a tokom cele nedelje otkrivaće nam kako se stiže do učionica pod otvorenim nebom, šta znači zdrava hrana, ali i kako se najbrže i najbolje uči od vršnjaka. Naučni klub Šabac obradovaće nas radionicom „Robot koji prati sunce“ i naglasiti zašto je u tehničkim naukama bitan slogan: Uradi sam. S druge strane, Kikinda nas vodi na Tolingerov put ukazujući na značaj i povezanost muzike i nauke, kao i Tolingerov neizostavni doprinos razvoju muzičkog života u Kikindi s kraja 19. veka. Kroz interaktivne sadržaje sa multidisciplinarnim pristupom, poseban akcenat je na podizanju svesti o otvorenosti i značaju nauke za svakog pojedinca.

U Beogradu će naučna zabava biti održana u petak i subotu, a program će realizovati Centar za promociju nauke i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Petak je rezervisan za dobro utabane staze Beogradske tvrđave, kojim ćemo krenuti u otkrivanje biljnog i životinjskog sveta. Još jedan segment našeg istraživanja odnosiće se i na priče o geološkoj prošlosti. Sa našim saradnicima geolozima saznaćemo koji se to kamen iz srednjovekovnog doba nalazi na Kalemegdanu, a koji krečnjak je deo spruda koji se pruža sa najlepše tačke Beogradske tvrđave? Nakon prikupljenih podataka u našem paviljonu pravićemo mapu biodiverziteta Kalemegdana, a na osnovu dobijenih rezultata osmišljavati i akcije delovanja. U pauzama naučne šetnje sa našim istraživačima, pripremili smo jednu poslasticu – igru „Ne ljuti se čoveče“, koja je razvijena u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, a inspirisana je upravo Beogradskom tvrđavom.

Subota je rezervisana za Tržni centar BIG, gde će vas sačekati niz interaktivnih eksperimenata. Da li su nam šećeri prijatelji ili neprijatelji, kako da napravite svog mutanta i ko su zapravo čistači naših reka, samo su neka od pitanja na koja ćemo zajedno odgovoriti.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“. Ovogodišnja manifestacija u Srbiji se realizuje kroz jedan projekat.

Projekat Reconnect Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture)vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri na ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu,  Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs, kao i na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu.

 

 

 

podeli