Учесници другог по реду научног кафеа, који ће се одржати у Научном клубу ЦПН-а, у Краља Петра 46, биће др Томаш Соботка, заменик директора Бечког института за демографију при Аустријској академији наука и главни уредник „Бечког годишњака за истраживање становништва“, и др Мирјана Рашевић, научна саветница Центра за демографска истраживања Института друштвених наука и редовна професорка на Катедри за демографију Географског факултета Универзитета у Београду.

На овом научном кафеу др Соботка и др Рашевић говориће о дугорочним трендовима фертилитета у Европи и Србији. Разговараће се о паду фертилитетa, о родитељству у каснијим годинама и немању деце као трендовима који се могу уочити широм нашег континента. Биће речи и о факторима који утичу на фертилитет, али и о јазу између планираног и оствареног фертилитета, који је данас уобичајен у већини земаља са високим примањима. Говорници ће се такође осврнути на политике које се примењују као одговор на низак фертилитет, као и на ограничене домете њиховог утицаја. Др Соботка и др Рашевић размотриће и дугорочне последице ниског фертилитета, могућности друштава да се прилагоде садашњим трендовима фертилитета и променама у породичном животу, али ће уједно изнети и препоруке за будуће политике.

Разговор ће се водити на енглеском језику, а улаз је слободан за све посетиоце.

Илустрација: Жељко Лончар

 

Серија разговора који се током 2023. године одвијају у оквиру „Аустријско-српског научног кафеа“, о темама у распону од археологије и физике до климатских промена и демографије, пружају прилику јавности да завири у свет истакнутих научника из Србије и Аустрије и да се упусти у дискусију о науци и њеном ширем друштвеном значају и последицама.

—————————–

Аустријско-српски научни кафе:

„Низак фертилитет: разлог за бригу? Трендови, последице и политички одговори у Србији и Европи“

Научни клуб, Центар за промоцију науке, Краља Петра 46, Београд

Среда, 21. јун 2023, у 19 часова

Организатори: Аустријски културни форум Београд и Центар за промоцију науке

Јавни разговор (догађај ће бити сниман и фотографисан)

 

Учесници:

Др Томаш Соботка – води истраживачку групу за фертилитет и породицу и привремено ради као заменик директора Бечког института за демографију (Аустријска академија наука). Од 2021. године је главни уредник Бечког годишњака за истраживање становништва. Његово истраживање се фокусира на глобални низак фертилитет и породичне промене, породичне политике, мерење и податке о фертилитету, миграције, породичне и популационе промене у Европи и асистирану репродукцију. Године 2017. добио је награду Allianz European Demographer Award, а 2022. награду Dirk J. van de Kaa Award за социјалну демографију коју додељује Европска асоцијација за популационе студије (EAPS).

Др Мирјана Рашевић – Научна саветница Центра за демографска истраживања Института друштвених наука и редовна професорка на Катедри за демографију Географског факултета Универзитета у Београду. Ангажована као професор и на мастер студијама Економског факултета Универзитета у Београду (програм Квантитативна анализа) и на мастер студијама (Студије миграција) при Универзитету у Београду. Функцију директорке Института друштвених наука обављала је од 2002. до 2015, а функцију управнице Центра за демографска истраживања Института друштвених наука од 1993. до 2022.

Научни кафе је јавни догађај чија су врата широм отворена за свакога ко жели да сазна или подели своја сазнања у вези са неком од актуелних научних и технолошких тема. Овај формат присутан је широм света, али је прилагођен различитим културама и поднебљима, укључује локалну заједницу и њој се обраћа. Циљ научног кафеа је да охрабри и оснажи интеракцију, конверзацију и дебату, те да покрене и одржи дијалог између научне заједнице и јавности.

подели