Радионица ће се одржати 3. јуна, у Музеју науке и технике (Скендербегова 51, Београд), од 10 до 16 часова.

 

Учешће на радионици је бесплатно, док је број учесника ограничен.

Пријаве за радионицу су отворене до четвртка, 30. маја , на ОВОМ ЛИНКУ.

Одабрани учесници биће обавештени о учешћу и детаљној агенди 31. маја.

 

Ово је друга радионица која се реализује у оквиру пројекта FASIH (Future Art and Science in Industrial Heritage), подржаног кроз ЕУ програм Креативна Европа, и пружиће учесницима прилику да промисле о постојећим наративима о индустријском и културном наслеђу Београда, као и да стекну знања и вештине за креирање нових уметничких садржаја заснованих на технолошким иновацијама и експерименталним уметничким праксама. Учесници ће се бавити спекулативним наративима и дизајном, разматрајући могуће интервенције на локалитетима индустријског наслеђа и анализирајући последице занемаривања и девастације ових добара. Учеснике ће кроз процес водити истраживачи, аутори и актери из релевантних области.

Без обзира на то да ли имате искуства у дигиталној уметности, научним истраживaњима, културном наслеђу или другим сродним дисциплинама, охрабрујемо вас да се пријавите и да се укључите у програм посвећен анализи и тумачењу индустријског наслеђа! Позив је отворен за све ентузијасте и представнике младих (студенти и пунолетни средњошколци) и старијих (сениори и пензионери) генерација. Наш циљ је да кроз међудисциплинарну сарадњу заједно истражимо и осмислимо нове начине интерпретације и представљања индустријског наслеђа Београда, чинећи га привлачним и приступачним новим генерацијама.

Оквирна структура радионице:

  • О пројекту FASIH
  • Индустријско наслеђе: статус, вредности, заштита
  • Уметност, наука и технологија: презентација алата и примера добре праксе
  • Уметност, наука и технологија: радионица

 

Пројекат FASIH је усмерен је на интердисциплинарно истраживање индустријског и културног наслеђа три града у Југоисточној Европи, Београда, Ријеке и Трбовља, кроз мапирање, истраживање и процену архитектонских достигнућа и нематеријалних процеса, који су обележили њихову модерну историју. Спрегом научног истраживања, уметности, технологије и нових медија, пројекат тежи да повеже савремене моделе ревалоризације и ревитализације индустријског наслеђа.

Тренутно је, у оквиру пројекта FASIH, актуелан позив за продукцију интердисциплинарних научних и уметничких пројеката.

подели