Од 15. до 18. октобра, у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац, а у организацији Центра за промоцију науке, одржан је пети путујући Дечји научни камп у оквиру пројекта SySTEM

Текст: Тања Топаловић

Подсетићемо вас да је на четвртом Дечјем научном кампу један од тимова кроз брижљиво креиран костим дочарао SARS-CoV-2, вирус који и даље хара планетом и који је нашу пету ДНК авантуру одложио. Док смо жељно ишчекивали камп, идеје су нам се ројиле, питања непрестано отварала, радозналост кључала, да би све експлодирало када смо одлучили да кројимо мапе, што је била централна тема овог кампа.

Креативност ученика старијих разреда основних школа из Лесковца распламсала се већ првог дана, о чему сведоче и имена која су заједно са научним демонстраторима смислили за своје тимове у којима су истраживали наредних дана: Букибели, Зачињена екипа, Инстинктивни путници, Ванземаљци, ЛЕмоције

Тим Букибела су чинили неустрашиви истраживачи који су желели да открију како звучи бука на различитим локацијама у Лесковцу. Како би одговорили на ово питање, Букибели су мапирали чак 20 локација у Лесковцу (као што су вртић, Кеј, Музичка школа), које су посећивали ујутру, у подне и увече, региструјући ниво буке на овим местима помоћу мобилне апликације. Не само да смо резултате њиховог истраживања могли да видимо на графику, већ смо могли и да чујемо звукове са сваке локације коју су посетили тако што бисмо додирнули жељену локацију на њиховој интерактивној мапи, а звук би се преломио простором заједно са фотографијом те локације. Како би нам дочарали како бука на појединим локацијама осцилира у току дана, као и како се локације међусобно разликују према интензитету буке, опробали су се у техници стринг арта и комбинујући конопац у различитим бојама, дрвене штапиће, чврсту подлогу, податке свог истраживања и машту, креирали задивљујућу скулптуру.

Уживање у храни и разноврсним укусима је била добра мотивација за Зачињену екипу, која је одлучила да изучава ресторане у Лесковцу, храну која се може дегустирати у овим ресторанима, испитујући притом из којих крајева света је та храна потекла. Чак је и путања којом су обухватили ресторане које су касније истраживали била у облику папричице! Мапа коју је искројила ова екипа је веома живописна, са обиљем детаља, а на њој су утиснути и печати са симболима земаља у којима је настала храна која је заступљена у јеловницима. Ако се питате где можете набавити такве печате, цела ДНК екипа би вам одговорила да све што вам је потребно можете и сами да направите! Ово је управо учинила и Зачињена екипа, која је линорезом израдила печате! Уз њихову мапу смо ђускали и мислима путовали у друге земље, тако што бисмо дотакли заставу неке од земаља из којих је потекла храна која на јеловницима, након чега би се на екрану појавила фотографија укусне хране, а у позадини се зачула нека од најпознатијих песама те земље.

Инспирисани миграцијама у царству животиња, Инстинктивни путници су настојали да одгонетну којим путањама мигрирају и до којих дестинација путују плави кит, орао змијар, европске јегуље и кожасте корњаче. Креирајући интерактивну мапу на којој су приказани путеви сеоба ових животиња, чланови екипе су се успешно опробали у шивењу и кројењу мапе света од делова текстила, вајању фигурица споменутих животиња од глине, а вијугаве путање миграција су дочарали везом! Када су тимови окружени најразноврснијим материјалима за рад, позитивном атмосфером, сталном подршком и сарадњом која стиже и из других тимова, идејама никад краја! Тако је овај тим упловио и у програмирање у Scratch-у, MakeyMakey џојстицима повезао фигурице животиња, тако да када додирнете одређену животињу, можете да чујете информације о њој и њеном путовању.

Један од тимова је решио да својим истраживањем обухвати и свемир, као и да упореди Лесковац и свемир. Храбри Ванземаљци су истраживали Соларни систем, анализирајући димензије Меркура, Венере, Сунца и других делова система, као и њихову мећусобну удаљеност. На својој мапи су помоћу ЛЕД диода приказали неке од елемената Сунчевог система, програмирањем су оживели своју мапу, тако да када додирнете неки од елемената, можете да чујете информације о њему. Успели су и да у Лесковцу поставе умањен модел Соларног система и њихову планету Нептун можете пронаћи на брду Хисар, а Сунце испред Научног клуба у Лесковцу.

Шта осећате док читате овај текст? Срећу? Збуњеност? Понос? Ово су нека од питања која би вам засигурно поставили чланови тима ЛЕмоције. Њих је занимало које емоције у људима буде одређене локације у Лесковцу. Одбрали су чак 20 локација и анкетирајући друге учеснике кампа, своје другаре и случајне пролазнике, прикупили су бројне податке које су приказали кроз „топлтотну“ мапу емоција. Овај тим се нарочито поиграо бојама, покушавајући да за сваку емоцију креира одређену неонску боју и да сваку локацију на мапи обоји управо у бојама које одражавају емоције које су им испитаници саопштили. Када под УВ светлима погледате њихову мапу, можете видети да највише има жуте, розе и наранџасте боје, које означавају срећу, љубав и равнодушност. ЛЕмоције су нам откриле да је Центар за стручно усавршавање локација која код највећег броја испитаника буди љубав. За све тимове је ово било место где су имали прилику да се сјајно забаве, промишљају, уче, договарају се, истражују, греше, заједно одлучују, деле, друже се…

Видео о нашем раду на кампу можете погледати на овом линку.

Овај камп је организован у оквиру међународног пројекта SySTEM 2020, програма Хоризонт 2020.

 

подели