Догађају који се одвијао у Музеју науке и технике присуствовали су др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, државни секретар Вукашин Гроздић, помоћници министарке Марина Соковић и Владимир Радовановић, као и саветник министарке, проф. др Мирослав Трајановић.

Фото: Марко Рисовић
Фото: Марко Рисовић

„Прво бих још једном желела да честитам Дан науке свима онима који се баве науком, свима онима који ће једног дана бити научници, али и свим грађанима ове земље, зато што је наука кључна за нашу садашњост, била је кључна за прошлост, а посебно постаје битна за нашу будућност. Србија има одличну науку и мислим да је то нешто што треба да ширимо као чињенично стање и да будемо поносни на број научника које имамо“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

На Јавни позив ЦПН-а за финансијску подршку пројектима промоције науке стигле су чак 204 пријаве, а за финансирање је одабрано 28 пројеката и годишњих програма научних клубова који ће бити реализовани до краја 2024. године широм Србије. Укупни буџет Јавног позива за 2023. годину износи 6,5 милиона динара, а овогодишње пријаве обухватиле су широк спектар тема, од СТЕМ области (наука, технологија, инжењерство, математика), вештачке интелигенције, преко изазова локалних заједница, па до зелених тема и питања одрживости.

Фото: Марко Рисовић
Фото: Марко Рисовић

Подржани пројекти реализоваће се у Нишу, Зајечару, Крагујевцу, Крушевцу, Кикинди, Лесковцу, Горњем Милановцу, Чачку, Смедереву, Рановцу, Београду и Новом Саду, а програми ће се изводити кроз научно-истраживачке институте, факултете, научна удружења, невладине организације и Научне клубове.

Фото: Марко Рисовић

За крај догађаја у Музеју науке и технике научни комуникатор Милан Поповић припремио је научни шоу, а присутни, укључујући и в.д. директора ЦПН-а др Марјану Бркић, добили су прилику и да учествују у неким експериментима.

Коначну листу рангираних пројеката можете погледати на следећем ЛИНКУ.

 

подели