Центар за промоцију науке организује једну од највећих и најважнијих конференцијa у области истраживачке етике, која се одржава у Бриселу, у понедељак и уторак, 18. и 19. септембра

Центар за промоцију науке, као један од партнера SATORI пројекта, организује велику међународну конференцију SATORI, која се одржава у Бриселу, у понедељак и уторак, 18. и 19. септембра. Ова конференција je једна од највећих и најважнијих догађаја у овој области, а бави се најновијим трендовима у области етичке процене истраживања и технолошких иновација. Кoнференција ће послужити као главно полазиште за развој и унапређивање етичке процене научних истраживања и иновација у Европи и шире.

Конференција окупља водеће стручњаке у области истраживачке етике, високе представнике Европске комисије, Европског парламента, Унеска и других релевантних интитуцијa, a присуствују јој истраживачи, представници научних фондација, регулаторних тела, индустрије, организација цивилног друштва, медија.

На конференцији говоре неки од најистакнутијих експерата у овој области: Доријан Карацас, Директор сектора за етику и научни интегритет, Европска комисија, Џим Дратва, Директор Европске групе за етику у области науке и технолошких иновација, Европска комисија, Џулијан Киндерлерер, професор емеритус Интелектуалне својине, Универзитет у Кејптауну, Дафна Фајнхолц, Председавајућа Сектора за биоетику и истраживачку етику, УНЕСКО, и многи други.

Током конференције ће бити представљени резултати SATORIпројекта, а учесници ће, између осталог, покушати и да одговоре на питање: колико је етична европска наука? Након готово четири године интензивног рада, тим окупљен око европског FP7 пројекта SATORI развио је јединствени оквир – документ – намењен за етичку процену научних истраживања и иновација. Овај документ је развијан за потребе научне заједнице, доносиоца одлука, али и других заинтересованих страна научних истраживања.

„Заједнички стандарди имаће велики значај  за даљи разговор о квалитету, побољшању квалитета и заједничком приступу и стандардима који утичу на унапређење етичких питања, не марећи за границе“, изјавио је у уводној речи Филип Бреј, координатор пројекта SATORI и професор са Универзитета у Твентеу, Холандија.

„Веома је важно процес етичке процене истраживања учинити много ефикаснијим. Не желимо да етика буде у последњем плану, активност која се обавља у последњем тренутку. Овај скуп је важан из угла креирања закoнских оквира“, изјавио је Доријан Карацас, шеф Сектора за етику и научни интегритет у Европској комисији, током свог уводног обраћања присутним учесницима.

Конзорцијум окупљен око пројекта SATORI, који чини 16 институција из чак 12 земаља, међу којима је и Центар за промоцију науке, током претходног периода развијао је општи оквир, али и скуп специјализованих алата за различите типове институција, као и за разноврсне научне дисциплине.

Овај документ предлаже низ етичких процедура и принципа, релевантних за различите типове истраживања попут оних који се спроводе на људским субјектима и животињама, а односе се и на заштиту приватности података, заједнице угрожених лица, одрживи развој, научни интегритет, очување биодиверзитета и поштовање културних разлика, очување животне средине, итд.

Осим тога, SATORI конзорцијум развио је богату листу препорука и смерница намањених пре свега доносиоцима одлука у области истраживачке етике који су усмерени ка унапређивању стања у овој области, као и јачању одговорног истраживања и иновација (RRI – Responsible Research and Innovation)

SATORI конзорцијум је развио и јединствени међународни предстандард у области истраживачке етике, први документ овог типа у свету, који је заснован на свеобухватном проучавању на стотине постојећих регулатива, стандарда и других докумената, а односи се на све области науке. 

Конференција ће током два дана окупити преко 150 учесника.

Тематске целине конференције:

– Тренутни проблеми у области истраживачке етике;

– Стандарди, етички оквир и методе за унапређење етичке процене истраживања;

– Методе унапређења рада етичких комитета;

– Регулативе у циљу ојачавања етичких пракси у ЕУ и шире;

– Истраживачка етика на универзитетима, индустрији, научним фондацијама, и организацијама цивилног друштва;

– Истраживачка етика у области друштвених и хуманистичких наука, инжењерству, у природним наукама, медицини и ИТ сектору;

– Методе за промовисање друштвене одговорности у области истраживања и технолошких иновација, нпр. етичка процена утицаја научних резултата.

 

Истражите више о говорницима и програму конференције

подели