ЦПН ће на овогодишњем Миксер фестивалу, од 25. до 28. маја, представити часопис Елементи, изложбу Спектри, издања Докторати у прози и Одравњивање и учествовати у дебати Едукација у покрету

Центар за промоцију науке учествује на овогодишњем Миксер фестивалу, који се одржава од 25. до 28. маја у силосима некадашњег Житомлина, на доњем Дорћолу. Главне теме овогодишњег Миксер фестивала су миграције, образовање у покрету, технологије и уметност и нове фабрике културе. 

ЦПН ће у оквиру фестивала представити неке од својих научнопопуларних садржаја: посетиоци ће бити у прилици да погледају изложбу Спектри, да се упознају са научнопопуларним часописом Елементи и издањима Центра „Одравњивање“ и „Докторати у прози“, а представници Центра прикључиће се и дебати о едукацији у покрету.

Изложба Спектри посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо голим оком, али нас свакодневно окружује у виду електромагнетних таласа. Посетиоци имају прилику да кроз Спектре сами испробају разноврсне ефекте електромагнетних таласа и прочитају занимљиве приче о светлости. Изложба ће бити отворена за посетиоце током читавог фестивала у Design зони.

Првога дана фестивала, у четвртак, 25. маја, у 17 часова, тим продукције ЦПН-а представиће последњи број часописа Елементи, који се бави темом оставштине људског рода у случају апокалипсе. Темат нових Елемената под насловом „Задужбина“ представља двадесет четири приче о кључним открићима и проналасцима у људској историји, које је написало чак 20 различитих аутора. На промоцији Елемената говориће Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа, као и помоћници уредника Јована Николић, Никола Здравковић и Ивана Хорват. 

У недељу, 28. маја, у 16 часова, на Миксеру ће бити представљен први докторат у стрипу,  „Одравњивање“ Ника Сузениса. Oво издање Центра користи модерну форму стрипа, јединствену по комбиновању визуелног и текстуалног приступа, како би показао да су слика и реч несамерљиви партнери у креирању и преношењу значења.

Иван Умељић и Никола Здравковић из ЦПН-а представиће овом приликом и књигу „Докторати у прози: илустроване приче“, издање које чине оригинални есеји и илустрације инспирисани темама 11 доктората одбрањених у Србији у последњих пет година, како из природних, тако и из друштвених и хуманистичких наука. Поред двојице аутора, у изради књиге је учествовало 11 илустратора из пет земаља, као и 11 аутора доктората. На промоцији ће говорити и Марија Новаковић, преводилац и др Игор Живановић, филозоф.

Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, учествоваће у дебати Едукација у покрету, која се одржава у недељу, 28. маја, у 17 часова.  Циљ ове дебате је да се представе примери добре праксе у категорији неформалног образовања, уз искуство рада са социјално осетљивим групама. Разговор ће покушати да осветли и могућности које нуди развој технологије и апликација у образовању деце и одраслих који немају доступност континуираном образовању.

Иначе, током четири дана трајања, фестивал Миксер угостиће велики број значајних имена из области архитектуре и дизајна, урбаног развоја и планирања, стручњаке нових техонологија, ангажоване уметнике и музичаре из региона и света, као и младе креативце из области гејминга, визуелних ефеката и виртуелне реалности.

Истражите више о програму Миксер фестивала.

подели