Као један од наших највећих научника, Миланковић је у свету највише познат и признат по свом теоријском објашњењу климатских промена, не само на планети Земљи, већ и на другим планетама. Миланковић је блиско сарађивао са Јованом Цвијићем, те и из тог разлога ова изложба има значајно место у оквиру манифестације Дани Јована Цвијића. Осим тога, Цвијић је предложио Миланковића за дописног члана Српске краљевске академије, данашње Српске академија наука и уметности, за време свог рада у Академији. Изложба ће бити отворена у понедељак, 11. октобра 2021. године, у 13 часова, а трајаће све до 20. октобра.

Програм читаве манифестације се састоји из три дела: поред изложбе биће представљена и публикација професора емеритуса др Стевана Станковића, a организатори су припремили и представљање допуњеног садржаја Дигиталне музејске поставке о животу и раду Јована Цвијића. Стеван Станковић je професор Географског факултета Универзитета у Београду, дугогодишњи сарадник Центра за културу, који је читав свој радни век посветио истраживању рада и живота српског научника Јована Цвијића. Његово издање Центра за културу биће представљено у уторак, 12. октобра 2021. године, у 13 часова, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. О књизи ће говорити сам аутор.

Нови дигитални садржај Музеја обогаћен је репродукцијама докумената из Архива Српске академије наука и уметности и Музеја града Београда. Осим репродукција, дигитални музеј је обогаћен и додатним текстом и занимљивим подацима из научниковог живота.

подели