Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se od 21. do 29. oktobra, a Centar za promociju nauke predstaviće izdanja naučnoistraživačkih organizacija, kao i svoja nova izdanja, uz raznovrstan program na štandu površine 190 kvadratnih metara, koji je za ovu priliku dizajnirao Nikola Korać.

 

Celokupan program na našem štandu možete pronaći OVDE.

 

CPN će i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, na svom štandu u Hali 2a, prezentovati izdavačku delatnost čak  116 učesnika, među kojima su naučni instituti, univerziteti, fakulteti, univerzitetske biblioteke, SANU, privatni univerziteti i fakulteti, stručna društva i zavodi. Centar je za ovu priliku pripremio detaljan katalog koji sadrži blizu 1000 publikacija objavljenih u proteklih godinu dana.

Ilustracija: Nikola Korać

Nastup CPN-a na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće u duhu Javnog poziva za građanska naučna istraživanja. Ovaj javni poziv raspisali su Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i biće otvoren do 1. novembra. Građanska naučna istraživanja (eng. citizen science) predstavljaju naučnoistraživački, participativni metod, kojim se javnost uključuje u proces naučnih istraživanja i omogućava građanima koji nisu naučnici u datoj oblasti da nauci aktivno doprinose koristeći svoje znanje, alate i resurse. Ovaj metod pruža mogućnost za prikupljanje obimnih podataka sa širokih geografskih prostora, istraživanje složenih tema i demokratizaciju naučnog istraživanja.

Na Sajmu knjiga biće predstavljen i 34. broj naučnopopularnog časopisa Elementi, koji je tokom proteklih osam godina postao zaštitni znak Centra za promociju nauke. Temat najnovijeg izdanja posvećen je spekulativnoj farmaciji, odnosno čudesnim lekovima i psihoaktivnim supstancama iz popularnih dela naučne fantastike. Autori tekstova u tematu istražuju dublje značenje ovih fiktivnih medikamenata i mogućnosti da jednog dana postanu realnost. Časopis Elementi prepoznatljiv je i po ilustracijama najboljih ilustratora iz zemlje i regiona, a za vreme trajanja Sajma čitaoci će moći da prelistaju i kupe prethodna izdanja časopisa.

Centar za promociju nauke predstaviće i Katalog izložbene postavke Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji je održan od 16. do 19. maja na Beogradskom sajmu. U ovom bogato opremljenom katalogu nalaze se opisi i fotografije najinovativnijih tehničkih rešenja koje je naučna zajednica u Srbiji razvila proteklih godina i izložila u okviru pomenute postavke.

Foto: Marko Risović

Pored novih izdanja i Kataloga publikacija naučnoistraživačkih organizacija Republike Srbije, Centar će izložiti i svoja ostala izdanja iz oblasti promocije nauke i naučne komunikacije.

 

I ove godine, na našem štandu očekuju vas sajamski popusti na izdanja Centra za promociju nauke, a o popustima se možete informisati na portalu CPN prodavnica.

 

Tokom devet dana trajanja Sajma, CPN će na svom štandu organizovati i ugostiti čitav niz naučnih institucija koje će organizovati nekoliko tribina, predstaviti publikacije i projekte iz većeg broja oblasti, a bićete u prilici i da čujete ponešto o međunarodnim projektima u kojima je CPN jedan od partnera.

Kao i do sada, na štandu CPN-a KOBSON će okupiti bibliotekare iz naučnih institucija i, posebno za ovu priliku, omogućiti svim posetiocima štanda da pretražuju naučne radove najznačajnijih svetskih baza naučnih publikacija.

Na posebnom delu štanda, tokom čitavog trajanja Sajma knjiga, mreža naučnih klubova iz cele Srbije predstaviće najuspešnije naučnopopularne projekte, kao i radionice, seminare i obuke iz oblasti obrazovanja.

podeli