Међународни сајам књига у Београду одржаће се од 21. до 29. октобра, а Центар за промоцију науке представиће издања научноистраживачких организација, као и своја нова издања, уз разноврстан програм на штанду површине 190 квадратних метара, који је за ову прилику дизајнирао Никола Кораћ.

 

Целокупан програм на нашем штанду можете пронаћи ОВДЕ.

 

ЦПН ће и на овогодишњем Међународном сајму књига, на свом штанду у Хали 2а, презентовати издавачку делатност чак  116 учесника, међу којима су научни институти, универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је за ову прилику припремио детаљан каталог који садржи близу 1000 публикација објављених у протеклих годину дана.

Илустрација: Никола Кораћ

Наступ ЦПН-а на овогодишњем Сајму књига биће у духу Јавног позива за грађанска научна истраживања. Овај јавни позив расписали су Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација и биће отворен до 1. новембра. Грађанска научна истраживања (енг. citizen science) представљају научноистраживачки, партиципативни метод, којим се јавност укључује у процес научних истраживања и омогућава грађанима који нису научници у датој области да науци активно доприносе користећи своје знање, алате и ресурсе. Овај метод пружа могућност за прикупљање обимних података са широких географских простора, истраживање сложених тема и демократизацију научног истраживања.

На Сајму књига биће представљен и 34. број научнопопуларног часописа Елементи, који је током протеклих осам година постао заштитни знак Центра за промоцију науке. Темат најновијег издања посвећен је спекулативној фармацији, односно чудесним лековима и психоактивним супстанцама из популарних дела научне фантастике. Аутори текстова у темату истражују дубље значење ових фиктивних медикамената и могућности да једног дана постану реалност. Часопис Елементи препознатљив је и по илустрацијама најбољих илустратора из земље и региона, а за време трајања Сајма читаоци ће моћи да прелистају и купе претходна издања часописа.

Центар за промоцију науке представиће и Каталог изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“ на 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, који је одржан од 16. до 19. маја на Београдском сајму. У овом богато опремљеном каталогу налазе се описи и фотографије најиновативнијих техничких решења које је научна заједница у Србији развила протеклих година и изложила у оквиру поменуте поставке.

Фото: Марко Рисовић

Поред нових издања и Каталога публикација научноистраживачких организација Републике Србије, Центар ће изложити и своја остала издања из области промоције науке и научне комуникације.

 

И ове године, на нашем штанду очекују вас сајамски попусти на издања Центра за промоцију науке, а о попустима се можете информисати на порталу ЦПН продавница.

 

Током девет дана трајања Сајма, ЦПН ће на свом штанду организовати и угостити читав низ научних институција које ће организовати неколико трибина, представити публикације и пројекте из већег броја области, а бићете у прилици и да чујете понешто о међународним пројектима у којима је ЦПН један од партнера.

Као и до сада, на штанду ЦПН-а КОБСОН ће окупити библиотекаре из научних институција и, посебно за ову прилику, омогућити свим посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација.

На посебном делу штанда, током читавог трајања Сајма књига, мрежа научних клубова из целе Србије представиће најуспешније научнопопуларне пројекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

подели