Трибином „Чему заправо служи ЦЕРН?“, 7. новембра, у 18 часова, затвара се изложба „ЦЕРН у Србији“, која на дневном нивоу представља најпосећенији ЦПН догађај ове године

Током осамнаест радних дана, од 19. октобра до 7. новембра, изложбу „ЦЕРН у Србији“ у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој 5, посетило је 120.000 људи. То је на дневном нивоу чини најпосећенијим научнопопуларним догађајем који је Центар за промоцију науке организовао током 2012. године.

Због великог интересовања публике, изложба се након Београда сели у Нови Сад, где ће бити отворена 10. новембра, у оквиру обележавања Светског дана науке за мир и развој. У међувремену, у Београду, Центар за промоцију науке отвара нову изложбу о одрживом становању, прошлости и будућности, под називом Metahousing, која је имала запажено гостовање у Лондону.

Изложбу „ЦЕРН у Србији”, Центар је организовао у сарадњи са Комисијом за сарадњу са ЦЕРН-ом, а посетиоци су имали прилику да се упознају са најновијим достигнућима  у највећој истраживачкој институцији на свету, као и са технологијом Великог сударача хадрона (LHC).

У сарадњи са Физичким факултетом, за грађане су организоване популарне демонстрације огледа из физике, а у сарадњи са Институтом за  физику у Београду, у простору за предавања у Галерији, истраживачи из ЦЕРН-а су сваког дана држали популарна предавања о физици честица.

У оквиру пратећег програма изложбе организован је и програм „Трибине средом“, на коjима су гостовали угледни физичари, али и други научници, jавне личности и промотери науке. Домаћин ових трибина био је Александар Богојевић са Института за физику у Београду.

Последња у низу „Трибина средом“, под називом „Чему заправо служи ЦЕРН?“, указаће на значај ЦЕРН-а, како за научнике тако и за обичне људе, али и отворити и многа контроверзна питања о оправданости експеримената какви се изводе у ЦЕРН-у.

Трибина средом

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ ЦЕРН?
Машта и сазнање

Среда, 7. новембар, 18 часова
Галерија Робне куће „Београд“

Учесници:
проф. др Милан Ћирковић, Астрономска опсерваторија у Београду
др Милован Шуваков, Институт за физику у Београду
др Александар Богојевић, Институт за физику у Београду

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе