Према Лајденовом годишњем рангирању универзитета, Универзитет у Београду заузео је треће, а Универзитет у Новом Саду шесто место, према критеријуму родне избалансираности аутора научних радова

 Текст: Ђорђе Петровић

На Лајденовој годишњој ранг-листи универзитета први пут је, као један од критеријума, коришћена родна уравнотеженост не би ли се израчунало колики је удео радова женских аутора у укупном броју објављених научних радова од стране неког универзитета. У питању је рангирање учинка великог броја светских универзитета које Центар за студије друштва и технологије Универзитета у Лајдену (Холандија) спроводи на основу различитих библиометријских параметара, попут броја објављених радова или њихове цитираности у другим публикацијама.

Креатори ове ранг-листе као узорак су користили све научне радове које је од 2014. до 2017. године објавило 963 универзитета, а свеукупни резултати овог рангирања потврдили су увиде из претходног истраживања: да жене чине око 30% аутора научних радова на светском нивоу. Лајденово годишње рангирање показало је да су, према критеријуму родне избалансираности, најбоље позиционирани универзитети из Јужне Америке и Источне Европе – из оних делова света за које се сматрало да је у њима родна равноправност слабије заступљена него у, рецимо, Северној Америци, Западној или Северној Европи.

Највише место на Лајденовој листи родне избалансираности аутора научних радова заузима Медицински Универзитет у Лублину (Пољска) са 56% ауторки. Занимљиво је да, после бразилског Универзитета у Маринги, треће место заузима Универзитет у Београду, а да је шести Универзитет у Новом Саду. На оба наша универзитета, преко 50% објављених радова написале су жене.

Многи универзитети у Азији рангирани су веома ниско на овој листи, а свеукупно посматрано, европски универзитети нешто се боље котирају од северноамеричких. Међу водећим светским научним институцијама, Институт Каролинска из Стокхолма (Шведска) заузео је 71. место са 43% ауторки, Империјал колеџ у Лондону налази се на 596. са 27%, МИТ у Кембриџу рангиран је као 752. са 22%, док је Швајцарски федерални институт за технологију из Цириха завршио на чак 807. месту са 19% ауторки.

подели