Током три дана, учесници ће имати прилику да чују предавања неких од водећих стручњака у овој области, учествују у радионицама, интерактивним сесијама и панел-дискусијама. Овај форум представља јединствену прилику за истраживање нових идеја и размену знања о био-арту, нудећи прилику за умрежавање и стицање нових знања, како за искусне професионалце тако и за оне који тек закорачују (улазе) у свет био-арта.

Догађај ће отворити проф. др Полона Тратник, професорка на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани и виша истраживачица на Институту ИРРИС. Њено предавање о преплитању уметности и биотехнологије, поставиће темеље за дискусије које ће се водити током Форума. Да ли је уметност постала биотехнологија или је само њен промотер? Какву улогу уметност игра у односу на биотехнологију? Ова питања ће бити у средишту њеног предавања, које истражује узбудљив спој уметности и науке.

Првог дана Форума, биће одржане и панел-сесије које приказују различите приступе у био-арту, на којима ће уметници и истраживачи попут Маргарите Певере (Португал), Робертине Шебјанич (Словенија), Стевана Којића (Србија), Доротее Долиншек (Словенија) и Ивена Шардронеа (Француска) разговарати о стварању уметности помоћу живих материјала, система и процеса. Сесија истражује како курирати био-арт – како одржати уметничка дела живима и истовремено очувати њихову поруку. Уметници, истраживачи и кустоси ће на овој сесији поделити своја искуства о томе како осигурати да ови живи радови остану витални током излагања. На дискусији ће се говорити и о томе на који начин институције могу подржати сарадњу, едукацију и развој био-арта, како би ова јединствена уметност остала доступна и за будуће генерације.

Поред тога, др Адам Заретски (САД), доктор наука, уметник који ради у лабораторији, са фокусом на екологију, биотехнологију, перформанс тела и гастрономију, представиће у интерактивној сесији радионице био-арта, намењене и онима који нису биолози. У оквиру ове сесије истражиће се теме као што су трансгено стварање људи, естетика гена и репродуктивне технологије. Кроз ове теме, Адам адресира и правне, етичке и друштвене импликације овог облика уметности.

Други дан Форума креће уводним излагањем Роланда ван Дирендонка (Холандија), активног члана глобалне Do It Yourself Bio заједнице. Његов говор ће се фокусирати на демократизацију биотехнологије кроз коришћење приступачних алата и подстицање интердисциплинарне сарадње. Истог дана биће одржана и панел-сесија о „уради сам“ биохакингу и Do It With Others (DIWO) приступима био-арту, где ће се у првом плану наћи начини на које уметници померају границе користећи приступачне алате и отворене изворе знања.

Током трајања програма биће организовани шетња уз обалу Дунава и прикупљање узорака. Истражујући околину Дунава, учесници ће имати прилику да дубље проникну у односе човека, других организама и екосистема, утемељених у еколошкој испреплетености и међузависности тих различитих облика живота. Опремљени разним узорцима и утисцима са истраживања на отвореном од претходног дана, учесници ће се трећег дана упустити у колективну трансформацију прикупљеног знања. Црпећи из стеченог знања биће вођени да пренесу колективну поруку и позив на акцију.

Шетња и радионица ће  послужити као увод у предавање Јенса Хаусера (Француска), стручњака за медијске студије и кустоса уметности из Париза и Копенхагена, специјализованог за интеракције између уметности и технологије, као и за трансжанровску и хибридну естетику.

Форум ће бити заокружен интерактивном дискусијом о неговању и будућности био-арта. Учесници ће разговарати о потенцијалу „уради сам“ приступа и заједничким напорима у демократизацији био-арт стваралаштва, као и о улози уметности у подстицању еколошке свести и друштвених промена.

 

Био Арт Форум је на енглеском језику.

Уколико желите да присуствујете Форуму пријавите се ОВДЕ.

Учешће је бесплатно.

 

Детаљан програм и више информација ће бити објављени ускоро на сајту пројекта Bio Awaking и друштвеним мрежама Центра за промоцију науке.

 

____________________________________________________________________________________________

 

Bio Awaking је подржан кроз ЕУ програм Креативна Европа, који подржава активности које развијају културну разноликост и одговарају потребама и изазовима културног и креативног сектора. Главни циљеви програма су да штити конкурентност и економски потенцијал културног и креативног сектора, посебно аудио-визуелног сектора. Нови приступ програма ће допринети опоравку ових сектора, подржавајући њихове напоре да постану инклузивнији, дигиталнији и одрживији у окружењу.

подели