На Дан заштите животне средине, у суботу, 5. јуна, Београђани ће бити у прилици да дају своје предлоге када је реч о климатским изазовима у граду – на два пункта, на Врачару и у Старом граду, стиже мобилна мини метеоролошка станица, уз тим пројекта TeRRIFICA, који уз научнике и стручњаке за климатске промене већ годину дана мобилише грађане да дају свој допринос климатским изазовима у Београду.

ВРАЧАР

Плато испред Општине Врачар, Његошева 77

од 9 до 12 часова

 

СТАРИ ГРАД

Улица царице Милице, пешачка зона уз парк Војводе Вука

од 13 до 16 часова 

Покретна мини метеоролошка станица, мобилна станица за мапирање, коју је креирала и дизајнирала архитекткиња Мирјана Утвић из ЦПН-а, досад је гостовала на разним тачкама у граду – на Трг Републике, Ади Циганлији, савском и дунавски кеју – а овога пута, стиже на Врачар и у Улицу царице Милице, код парка у близини хотела „Палас“.

Ова станица грађанима пружа информације о садржају и функционисању онлајн алата за мапирање климатских изазова у Београду, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. Такође, грађани се на локацији на којој је постављена станица информишу о томе како својим активностима могу да утичу на стварање креативних и иновативних решења која ће помоћи у борби против климатских промена.

Уз мобилну метеоролошку станицу, у Улици царице Милице пролазници ће бити у прилици да виде и изложбу „Караван за климу“, коју је Центар за промоцију науке осмислио у сарадњи са Француским институтом.

Караван за климу је пројекат који је осмислио Француски институт у Србији, а ова изложба је реализована у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији. Повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета, Караван за климу упознаје грађане са заштићеним врстама на територији Србије и представља утицај различитих глобалних последица климатских промена на биолошку разноврсност, али и на инвазивне врсте, високопланинска станишта, влажна станишта и биодиверзитет градова, уз одговоре на питање како допринети очувању биодиверзитета.

МАПИРАЊЕ КЛИМАТСКИХ ИЗАЗОВА

belgrade.terrifica.eu

Београђани су током претходних месеци обележавали локације на којима осећају позитивне и негативне ефекте климатских промена у нашем граду. У оквиру пројекта TeRRIFICA осмишљен је алат – онлајн мапа – која свим грађанима омогућава да забележе примере са којима се свакодневно сусрећу кроз пет категорија: температуру, воду, ветар, ваздух и земљиште.

Да ли негде недостаје јавна чесма или хладовина? Како би на некој локацији могли да се ублаже ефекти врућине? Грађани могу да обележе и добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се у Београду свакодневно сусрећу, а ово је прилика да неки од изазова буду конструктивно решени. На тај начин грађани, уз претходно креирање налога на интерактивној мапи, постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи.

Акцији су се придружили и бројни стручњаци – климатолози, енергетичари, архитекте, геолози, орнитолози…. – који из угла својих професија упозоравају на неопходност да сви променимо свој однос према окружењу и освестимо своју улогу у успоравању климатских промена на планети. Како истичу стручњаци, до суштинских промена могуће је стићи искључиво уколико се у акцију за климу укључе сви: грађани, удружења, научници, али и доносиоци одлука који се налазе на релевантним политичким позицијама.

У периоду од јуна 2020. до маја 2021. године, колико је интерактивна мапа била доступна грађанима, на простору региона Београда укупно су  обележене 374 тачке, а позитивни и негативни, утисци сврстани су у пет категорија. Приближно половина укупних тачака је садржала афирмативне коментаре, док је друга половина мапирана са дозом критике и сугестија за поправљањем околности на терену.

Неки предлози, као што је додатна садња дрвећа, озелењавање и уређење зелене површине су се појављивали у неколико категорија: температура, ваздух и земљиште. Предложени су изградња засена путем уметничких инсталација и зеленила, изградња јавних чесми и адекватнија аутобуска стајалишта у борби против претеране врућине.

Уклонити нелегалне објекте, обезбедити адекватно прикупљање атмосферских вода, санкционисати нелегалне испусте отпадних вода или поставити мобилну заштиту од поплава су неки од предлога у категорији воде.

Сви грађани су и даље позвани да учествују и дају свој допринос.

ФИЛМ: ЖИВОТ У СТАКЛЕНОЈ БАШТИ ПЛАНЕТЕ

Учествују:

  • Мирјана Јовановић, Београдска отворена школа
  • Др Александар Јововић, Машински факултет Универзитета у Београду

Режија:

  • Милош Томић

подели