Рок за конкурс за уметнике, у оквиру пројекта Европске мреже дигиталне уметности и науке, продужен је до 16. фебруара. 

У Научном клубу, у четвртак, 22. јануара, у 17 часова, Центар за промоцију науке представио је необичан пројекат који спаја науку и уметност – Европску мрежу дигиталне уметности и науке.

Овај пројекат финансиран је кроз програм Креативна Европа Европске комисије, а његов циљ је спој савремених научних открића и актуелних пракси у домену дигиталне уметности – интерактивна уметност, дигитална музика и звук, дигитални дизајн, дигиталне архитектонске инсталације, компјутерске анимације, филм, фотографија и визуелни ефекти, дигиталне заједнице и друштвене мреже, хибридна уметност, перформанси и кореографије.

Конкурс у оквиру пројекта, чије детаље ће присутни чути у четвртак, подразумева два круга отвореног позива за уметнике из читаве Европе.

Европска мрежа дигиталне уметности и науке

Истражите више…

Два првонаграђена пројекта добијају једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима у Јужној европској опсерваторији (ESO), која се налази на планинским венцима Чилеа у Јужној Америци и представља једну од најзначајнијих астрономских центара наше планете. Пројекти се затим реализују у оквиру FutureLab лабораторије Арс електронике, пре него што се премијерно прикажу на Арс електроника фестивалу у Линцу, почетком септембра 2015.

Сви други регистровани уметници са својим апликацијама и идејама улазе у избор за реализацију на националном нивоу. Како је Србија иницијални партнер пројекта, наши уметници имају привилегију сигурне реализације два пројекта на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу укључује ауторску накнаду за аутора у износу од 1000 евра и трошкове продукције рада (2000 евра по раду). Уметници ће, такође, имати директну сарадњу са научником који ће бити ангажован као ментор током реализације радова.

Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ГВ арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви