Приредила: Милена Миловановић

 

Док се у образовним институцијама још воде дискусије о променама које се дешавају на глобалном нивоу, млади широм света јасно их препознају и користе. Иницијативом Арс Електронике и Универзитета „Јохан Кеплер“, Универзитетски фестивал осмишљен је као догађај посвећен дискусији о променама, тј. како их подстаћи, одржати, предводити. Сто младих људи одабрано је да у току три недеље представи свој угао када је реч о овој теми, константно се враћајући на питање: шта је то што савремено образовање мора да искомуницира, и на који начин? Као дугогодишњи партнер Арс Електронике, Центар за промоцију науке добио је могућност да предложи потенцијалне учеснике, па су се тако у Линцу нашли научна демонстраторка Милена Миловановић и научни демонстратор Филип Милетић.

Први Универзитетски фестивал Арс Електронике

Програм у Линцу одвијао се и онлајн и уживо. Неки традиционални елементи едукације су задржани – предавачки блокови и Zoom састанци на којима се говорило о одређеној теми, што је већ постало уобичајена пракса у образовном процесу широм света.

Сто младих људи из 43 државе на првом Универзитетском фестивалу Арс Електронике у Линцу

 

Изузетно снажан утисак оставила ми је пракса у којој се инсистира на људској потреби за упознавањем и непосредношћу. Тиме се спречава дехуманизација обе стране, предавача/ица – студента/киња, што је неопходно за одржавање здраве средине за дебату, брејнстормовање, рад.“

Милена Миловановић, научна демонстраторка

Демонстратори су током трајања фестивала били део мултикултуралне заједнице што је допринело њиховом разумевању и перцепцији радова изложених у оквиру Арс Електронике. Неке од теме које се обрађиване јесу будућност становања, забаве, моде, права. Циркуларна економија, вештачка интелигенција, роботика и још много важних питања „одмотавани“ су у колаборацији са колегама из других региона, као и уз свесрдну подршку домаћина. Овај сусрет, у доба кризе изазване пандемијом, само је потврдио да су у домену образовања сви повезани и усмерени једни на друге.

подели