Изложбу „Призрен – живот у речима“, уз подршку Центра за промоцију науке, заједнички организују Институт за српски језик САНУ и Центар за дигиталне хуманистичке науке

Од 14. до 30. октобра, у Галерији науке и технике САНУ отворена је изложба „Призрен – живот у речима“, коју су припремили Снежана Петровић и Тома Тасовац, уз финансијску и техничку подршку Центра за промоцију науке.

На изложби ће бити представљена рукописна збирка речи из Призрена Димитрија Чемерикића (1882–1960), предратног генерала и културног прегаоца, који је током свог живота сакупио и лексикографски обрадио више од 16.000 речи из свог родног града.

Посетиоци ће на изложби моћи да виде примерке оригиналних рукописа, њихове преписе и адаптацију са дијалекта на савремени језик, да чују снимке изворног призренског говора, али и да виде историјске фотографије и видео-снимке савременог Призрена. Поред осталог, сазнаће ко је „дечанска непреља“, а ко „ђунђулија”, како је „Тома Карафера“ добио свој надимак, како су Призренци предвиђали којег ће пола бити дете и каквим су лукавствима девојке прибегавале да би задржале момке.

Кроз изложбу и кроз пратећи веб-сајт посетиоци ће моћи да осете дух Призрена који припада времену из друге половине 19. и прве половине 20. века, а у коме се огледа слојевитост различитих традиција као последица заједничког живота у једној културно, етнички, језички и верски разноликој средини.

Изложба „Призрен – живот у речима“ један је од пројеката који су добили финансијску подршку Центра за промцоију науке на Јавном позиву 2013.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви