Европска ноћ истраживача одржава се 27. и 28. новембра у виртуелном окружењу, доносећи путем интернета бројне научне изазове, дигитални лов на благо, експерименте, предавања и дружења са научницима

У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да удруже снаге и радозналцима свих узраста широм Србије понуде научни програм који ће бити доступан кроз свега неколико кликова. Са циљем да се додатно истакне значај науке и приближе сложеност и важност рада научника, на сајту биће доступан целокупан програм овогодишње манифестације.

На овај начин Европска ноћ истраживача доћи ће до сасвим нове публике, чак и у местима у којима се до сада није одржавала. С друге стране, старији посетиоци биће у прилици да се подсете проверених, добро познатих научних авантура, али и да открију неке сасвим нове, посебно припремљене за виртуелно окружење.

Инструкције и савети за Лов на научно благо кроз Београд биће доступни онлајн путем, док ће Европско ћоше отворити своја врата и бавити се најразличитијим темама, представљајући успешне пројекте српских истраживача. Љубитељи архитектуре моћи ће да се упусте у филмску шетњу кроз београдску сецесију или пак у истраживање неолитске архитектуре Винче, а са старијим посетиоцима специјални научни тим разговараће о вирусу корона. Научни клуб Центра за промоцију науке представиће видео серијал кроз који ће гледаоци моће да прате свакодневицу главног јунака и разне начине на које наука обликује и побољшава његов сасвим обичан живот. Кроз виртуелну туру посетиоце ће примити и Отворена лабораторија Факултета за физичку хемију, приказујући бројне забавне научне експерименте који могу да се изводе и у кућним условима.

Уместо досадашњих hands-on радионица које су посетиоци навикли да гледају уживо, научни тим у Новом Саду представиће корисне и научне апликације за паметне телефоне, као и сајтове и портале, које људи свих узраста могу и сами да користе и опробају се у виртуелној улози истраживача. Уз бројна предавања која ће бити одржана са преносом уживо, посебна посластица за ову годину је мобилна игрица Лов на науку која ће бити представљена пре само манифестације и која ће младе истраживаче повести на пут откривања помоћу аугментоване реалности. А како би се дух ове научне прославе ипак осетио широм града, на бројним билбордима биће представљени научници и научнице на оригиналан начин.

Крагујевац припрема лавиринте инспирисане етнологијом и археологијом, које ће деца моћи да истражују и код својих кућа.  Онлајн времеплов који посетиоце води у античко доба биће постављен у Нишу, они најрадозналији моћи ће да завире у шаренило природе кроз око физира, док се у Пироту спрема дружење у знаку Пјера и Марије Кири. Инђија своје посетиоце дочекује на поставци „Чудесни филтери“ која открива какав је квалитет воде која нас окружује.

Мрежа Научних клубова и ове године ће организовати својеврсну Недељу истраживача, па ће тако онлајн програм, уз активности у самим клубовима за ограничен број посетилаца, бити покренут већ 23. новембра. Кикинда ће открити како свако од нас у кућним условима може да направи сасвим безбедан вулкан, Чачак ће у помоћ призвати Фибоначијев низ и златни пресек, а Лесковац ће своје госте провести кроз необичну шетњу шумским пределима.

Научни радозналци свих генерација у градовима као што су Крушевац, Трстеник, Пријепоље, Прибој или Нова Варош моћи ће да се упусте у Велику научну авантуру и одговоре на неке од виртуелних научних изазова.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма HORIZON 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. У овогодишњу манифестацију, која се у Србији реализује кроз три пројекта, укључено је чак 28 градова из целе Србије: Београд, Чачак, Ћуприја, Горњи Милановац, Инђија, Јагодина, Кикинда, Кладово, Књажевац, Крушевац, Лесковац, Мокрин, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Сад, Панчево, Параћин, Пирот, Прибој, Пријепоље, Рановац, Смедерево, Суботица, Свилајнац, Шабац, Трстеник, Зајечар.

Пројекат Reconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет Нови Сад,  Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Пројекат SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координише Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, а партнер на пројекту је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Пројекат ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science), чији је координатор Центар за промоцију науке, организује Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институтом од националног значаја за Републику Србију, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Све информације о садржајима и дешавањима овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту.

подели