У Центру

10. јубиларни Мај месец математике

Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ ове године слави јубилеј – десетогодишњицу највеће националне научнопопуларне манифестације Мај месец математике – М3.

Десета по реду манифестација Maj месец математике (М3) почиње 10. маја и траје све до краја месеца. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Научни клуб Београд, Београдску тврђаву и парк Калемегдан, пешачку зону Кнез Михаилове и Математички институт САНУ.

Тема јубиларног М3, под слоганом ФОРМУЛА УМЕТНОСТИ, почива на међусобној зависности уметности и математике. Инспирацију смо нашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу. На овај начин, уведена је револуција у уметности, која почиње да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела.

Овога маја, публика ће моћи да погледа интерактивну изложбу аутора др Андреаса Мета „Математика и музика“ , у Математичком институту САНУ, у Кнез Михаиловој улици, као и ауторску изложбу 11 математичара свих земаља света „Поетични светови математичких теорија“, у парку Калемегдан.

Монографија у издању Центра за промоцију науке пружиће посетиоцима ширу слику о значају популаризације математике, а промоцију  књиге  „Иза кулисе стваралаштва“ француског математичара др Седрик Виланија и композитора Карола Бефа,  пратиће концерт у Коларчевој задужбини, 22. маја.

Поред главног програма, за посетиоце су припремљене отворене радионице – истраживаћемо, између осталог, џепове Београдске тврђаве очима Харија Потера, али и детективске загонетке у духу романа Агате Кристи. Осим тога, очекују нас предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана: сазнаћемо да ли нам је тесно у 3 димензије, о ковиду-19 између математике и Фејсбука, уметности и математици…  То су неке од темa о којима ћемо слушати на предавањима.

Током маја, чекају нас и разноврсни математички перформанси и интерактивни експонати у Микрогалерији Научног клуба Београд, у Краља Петра 46, као и обележавање Међународног дана жена у математици, 12. маја.

У оквиру манифестације организујемо 10 математичких шетњи Београдом, кроз које се дешава интеракција људи, математике и простора. Кретање повезује тела са јавним простором, па шетањем стварамо математички кључ за читање града. Шетаћемо по центру града, по Калемегдану, Ботаничкој башти, Бајфордовој шуми, али ћемо поћи и у виртуелне шетње.

Више информација о свим детаљима програма М3: www.m3.rs

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs