anticipacije

SAD istupaju iz Pariskog sporazuma

(AKTUELNO) Ispunivši jedno od predizbornih obećanja, Tramp je najavio povlačenje iz klimatskog sporazuma kojem je SAD pristupila 2015. godine

U obraćanju koje je obišlo sve svetske medije i pokrenulo lavinu komentara i analiza, predsednik SAD Donald Tramp najavio je 1. juna povlačenje te zemlje iz tzv. Pariskog sporazuma, poslednje mere UN koja za cilj ima sprečavanje globalnog zagrevanja, a kojem su SAD pristupile za vreme Obaminog mandata 2015. godine. Kako prenose američki mediji, odluku je doneo posle neuspešne poslednje runde lobiranja za ostanak u Sporazumu, u kojoj su učestvovali mnogobrojni političari, aktivisti i biznismeni, pa i njegova ćerka Ivanka.

Iako presudna, Trampova odluka nije iznenađujuća: uz spoljnotrgovinske sporazume kao što su TPP i NAFTA, Pariski sporazum je bio jedna od najčešćih meta njegovih napada tokom predsedničke kampanje prethodne godine. Negirajući ljudski uticaj na globalno zagrevanje, svojevremeno je obećao glasačima da će, ukoliko postane predsednik, izaći iz klimatskog sporazuma kojim su se SAD obavezale da će do 2025. smanjiti emisiju štetnih gasova za 26 do 28 odsto (u odnosu na 2005. godinu). Pošto Obaminu odluku o pristupanju sporazumu američki kongres nikada nije ratifikovao, odluka o odstupanju ostala je samo na Trampu.

U SAD, otpor prema klimatskim sporazumima kao što je Pariski ne potiče samo iz krupnog kapitala i naftne, hemijske i drugih zagađujućih industrija, već dolazi i „odozdo“. Država Zapadna Virdžinija, nekada tradicionalno demokratska, u poslednje dve decenije napravila je tvrdi zaokret prema republikanskoj partiji, između ostalog zbog toga što mnogi glasači krive demokrate za „zelene“ zakone koji uništavaju istorijske izvore njenog prosperiteta – rudnike uglja, elektrane i pilane. Njima se Tramp obratio kada je, povodom istupanja iz klimatskog sporazuma, rekao da je „izabran da predstavlja građane Pitsburga, a ne Pariza“ (Pitsburg je takođe tradicionalno industrijski centar).

Međutim, iako je Trampova odluka bila brza, proces istupanja nije. Teško da će biti završen do kraja ovog Trampovog mandata 2020. godine. U međuvremenu, lideri širom sveta već poručuju da će Pariski sporazum živeti i bez SAD, a Tramp najavljuje da će za svoju zemlju, umesto ovog dokumenta, sa UN dogovoriti „bolji dil“.

ANTICIPACIJE

Budućnost stiže. Ko će joj otvoriti vrata? Da li sa njom, sa novim naučnim i tehnološkim otrkićima, dolazi i novi kvalitet života? Hoće li budućnost biti baš onakva kakvu očekujemo? O predviđanjima, procenama i najavama budućnosti.

Istražite tekstove iz rubrike ANTICIPACIJE.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs