антиципације

САД иступају из Париског споразума

(АКТУЕЛНО) Испунивши једно од предизборних обећања, Трамп је најавио повлачење из климатског споразума којем је САД приступила 2015. године

У обраћању које је обишло све светске медије и покренуло лавину коментара и анализа, председник САД Доналд Трамп најавио је 1. јуна повлачење те земље из тзв. Париског споразума, последње мере УН која за циљ има спречавање глобалног загревања, а којем су САД приступиле за време Обаминог мандата 2015. године. Како преносе амерички медији, одлуку је донео после неуспешне последње рунде лобирања за останак у Споразуму, у којој су учествовали многобројни политичари, активисти и бизнисмени, па и његова ћерка Иванка.

Иако пресудна, Трампова одлука није изненађујућа: уз спољнотрговинске споразуме као што су TPP и NAFTA, Париски споразум је био једна од најчешћих мета његових напада током председничке кампање претходне године. Негирајући људски утицај на глобално загревање, својевремено је обећао гласачима да ће, уколико постане председник, изаћи из климатског споразума којим су се САД обавезале да ће до 2025. смањити емисију штетних гасова за 26 до 28 одсто (у односу на 2005. годину). Пошто Обамину одлуку о приступању споразуму амерички конгрес никада није ратификовао, одлука о одступању остала је само на Трампу.

У САД, отпор према климатским споразумима као што је Париски не потиче само из крупног капитала и нафтне, хемијске и других загађујућих индустрија, већ долази и „одоздо“. Држава Западна Вирџинија, некада традиционално демократска, у последње две деценије направила је тврди заокрет према републиканској партији, између осталог због тога што многи гласачи криве демократе за „зелене“ законе који уништавају историјске изворе њеног просперитета – руднике угља, електране и пилане. Њима се Трамп обратио када је, поводом иступања из климатског споразума, рекао да је „изабран да представља грађане Питсбурга, а не Париза“ (Питсбург је такође традиционално индустријски центар).

Међутим, иако је Трампова одлука била брза, процес иступања није. Тешко да ће бити завршен до краја овог Трамповог мандата 2020. године. У међувремену, лидери широм света већ поручују да ће Париски споразум живети и без САД, а Трамп најављује да ће за своју земљу, уместо овог документа, са УН договорити „бољи дил“.

АНТИЦИПАЦИЈЕ

Будућност стиже. Ко ће јој отворити врата? Да ли са њом, са новим научним и технолошким отркићима, долази и нови квалитет живота? Хоће ли будућност бити баш онаква какву очекујемо? О предвиђањима, проценама и најавама будућности.

Истражите текстове из рубрике АНТИЦИПАЦИЈЕ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs