математика

Истражи координате

Мај – месец математике 2019.

Текст: Ђорђе Петровић

Дубоко у шумама Амазона постоји племе Пираха, које ни данас не зна за бројеве. Једноставно им нису потребни. Да би изразили количину, они користе непрецизне и релативне изразе попут “мало”, “неколико” или “много”. Ипак, велика већина племена и народа није себи дозволила такав луксуз, већ је добро овладала не само бројевима, већ и математиком уопште. Широм света, људи су користили математику на различите начине не би ли решили свакодневне проблеме, а међу њима било је и оних који су ову апстрактну науку уздигли на теоријски ниво и проучавали је независно од њене примене. Од америчких мегалополиса, преко мексичких џунгли и андских гудура, медитеранских градова-држава, средњоевропских просвећених монархија, руских непрегледних пространстава па све до средњоазијских оаза, хиљадугодишњих кинеских и индијских царстава и аустралијске источне обале – невероватни математичари су својим открићима мењали овај свет, одшкринувши уједно и врата неких нових и једва замисливих светова. И мада су се начини на које су записивали бројеве, рачунске операције, теореме и симболе разликовали и били заоденути у рухо језика и културе из које су долазили, ипак су говорили истим и универзалним језиком.

Ако се трагом математике отиснемо на пут око света, наилазићемо на различите обичаје, другачије навике, необична архитектонска решења и стилове облачења. Изгледаће нам као да ништа није универзално. Осим можда саме математике.

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Математичким институтом САНУ, и ове године, као и претходних седам, организоваће националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике (М3). Тема овогодишњег М3 су математика и географија. У галерији на Андрићевом венцу публика ће бити у прилици да се упозна са интерактивним експонатима на изложби „Кроз математичке пределе“, али и да чује занимљива предавања и учествује у маштовито осмишљеним радионицама отвореним за све. У Галерији науке и технике САНУ упознаћемо се са свестраношћу Милутина Миланковића, а у Научном клубу вас чекају разноврсна предавања и радионице, које ће нам помоћи да разумемо колико нас математика окружује у свакодневном животу.

Добро дошли!

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs