17. мај 2016.

Венера

Венера и Земља су настале близу једна другој од сличних материјала, али се веома разликују

Венера је друга по реду планета по удаљености од Сунца. Име је добила по староримској богињи лепоте, што је чини једином планетом која је име добила по женском лику из митологије. Она је најсјајнија планета коју можемо да видимо са Земље и треће по сјају тело, одмах после Сунца и Месеца.

За Венеру понекад кажу да је Земљина сестра близнакиња, иако она то сигурно није. Као заједничке карактеристике можемо да наведемо да имају сличну величину, густину и гравитацију и то што су настале веома близу једна другој и од сличних материјала.

Међутим, за разлику од Земље, Венера је прилично врела, а температура на површини планете је око 460 степени. Венера је врелија од Меркура иако је он ближи Сунцу. Температуре на Венери су тако високе зато што је њена атмосфера веома густа, сачињена доминантно од угљен-диоксида због чега је врло изражен ефекат стаклене баште. Осим тога, на Венери падају кише од сумпорне киселине.

Венера ротира око своје осе на супротну страну од Земље и то доста споро. Док направи један круг око своје осе, Земља то учини 243 пута.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs