02. јун 2017.

Surveyor 1

На данашњи дан 1966. године Насина летелица Surveyor 1 слетела је на Месец

Фото: Youtube

Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 1966. године Насина летелица Surveyor 1 слетела је на Месец. То је била прва летелица коју су Сједињене Америчке Државе послале на Месец, а да је успела и да слети.

Првих сат времена на Месецу Surveyor 1 је радио инжењерске тестове након којих је почео да шаље фотографије. Током првог лунарног дана, што траје 27 земаљских дана, Surveyor 1 послао је више од 11.000 фотографија, као и податке о површини Месеца и температури. Мисија је била успешна, а то значи да је летелица безбедно слетела на Месец, успешно је успостављала и одржавала комуникацију током лета и након слетања, а возило за лансирање успело је да усмери летелицу на праву путању.

Летелица је одговарала на радио-сигнале до јануара 1967. године. Surveyor програм, односно серија од седам летова на Месец, настао је како би подржао прву мисију летења на Месец са људима.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs