07. јун 2016.

Сојуз 11

На данашњи дан 1971. године Сојуз  7K-OKS  је пристао на прву свемирску станицу у Земљиној орбити

На данашњи дан, пре 45 година, совјетски брод Сојуз  7K-OKS  пристао је на Саљут 1, прву свемирску станицу у Земљиној орбити, а лансиран је дан раније са космодрома Бајконур. Три присутна астронаута, Георгиј Доброволски, Виктор Пачајев и Владислав Волков, постали су први успешни посетиоци неке свемирске станице, а на Саљуту 1 су провели  22 дана пре трагичног повратка на Земљу.

Дуго нико није знао да се догодила несрећа. Капсула са Саљута 1 успешно се вратила на Земљу 30. јуна и тек је спасилачка екипа приликом отварања капсуле видела да су сва три астронаута мртва. Узрок смрти је било гушење. 

Грешка у механизму довела је до отварања вентила, губљења притиска и недостатка кисеоника. Три совјетска астронаута су тако били први гости на свемирској станици, али и први, и до данас једини, људи који су умрли ван Земљине атмосфере.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs