06. јул 2017.

Сазвежђе Андромеда

Сазвежђе Андромеда најпознатије је по истоименој спиралној галаксији која се налази у њему

Фото: Wikimedia

Текст: Д. Благић

Прича о сазвежђу Андромеда везује се за грчки мит о Персеју. Након што је привезана за стену у Етиопији као жртва морском чудовишту Кетусу, легендарни јунак Персеј спашава Андромеду и узима је за жену. Персеј тако показује да је син бога Зевса и да је љубав према Андромеди јача од свих натприродних сила и чудовишта. Мит се може прочитати на небу јер се сазвежђе налази на северној хемисфери заједно са сазвежђима Персеј, Пегаз и Касиопеја који представљају ликове овог мита.

Сазвежђе Андромеда је најпознатије по истоименој спиралној галаксији која се налази у њему. То је вероватно најпознатија галаксија која припада Локалној групи заједно са Млечним путем. У овом сазвежђу постоје 92 звезде које су видљиве голим оком, а најсјајније су звезде Alferac, Mirah и Almah. Још један од објеката коју Андромеда има јесте планетарна небула NGC-7662, позната и као Плава грудва снега.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs