10. јун 2017.

Ровер Spirit

На данашњи дан 2003. године НАСА је послала Spirit у свемир

Фото: Wikipedia

Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 2003. године НАСА је послала у свемир ровер Spirit, аутоматизовано возилона соларни погон које наликује роботу на шест точкова и специјализовано је за геолошка истраживања Марса. У јануару 2004. године ровер слеће на Црвену планету. Успешно комплетира своју мисију у оквиру предвиђених 90 сола, али наставља са радом и након тога.

Године 2006. му отказује точак што случајно доводи до значајног открића у виду наслага концентрисаног силицијум-диоксида на деловима површине Марса. Научници претпостављају да су на тим деловима вероватно постојали некакви термални извори у којима је можда било услова за развој микробиолошког живота.

Након што се 2009. године заглавио у песку, ровер постаје стациониран али наставља да шаље податке Наси. Тек 22. марта 2010. године НАСА потврђује да је контакт са ровером дефинитивно прекинут.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs