24. јул 2017.

Прво лансирање са Кејп Канаверала

На данашњи дан пре 67 година лансирана је прва ракета из базе Кејп Канаверал

Фото: NASA

Текст: Б. Џодан

На данашњи дан 1950. године, уз тутњаву и облак дима одлетео је у небо Bumper 8, прва ракета успешно лансирана из ратне ваздухопловне базе Кејп Канаверал. Ова двосегментна ракета је била прва практична примена радова чувеног руског физичара Константина Циолковског, конструисана тако што је на врх немачке ракете V-2 надограђена америчка ракета WAC.

Кејп Канаверал је одабран као најпогоднија локација не само јер је на обали Aтлантика  већ и због положаја који је најближи екватору па има највећу центрифугалну силу. Ово лансирање је било најава за стотине оних који су уследили јер су са овог места извршена скоро сва будућа лансирања америчких летелица, од слања првог сателита, преко лета човека на Mесец па и лансирања ван Земљине орбите. Видео запис лансирања остао је забележен од стране групе сниматеља који су били удаљени само 150 метара од лансирног места.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs