30. децембар 2016.

Пре 92 године Хабл представио далеку галаксију

На скупу Америчког астрономског друштва 1924. године представљен је Хаблов рад о галаксији ван Млечног пута

Фото: NASA

Текст: Б. Клобучар

Тридесет трећи скуп Америчког астрономског друштва, који је почео 30. децембра 1924. године и трајао три дана, један је од најважнијих научних догађаја у модерној историји науке. Трећег дана овог скупа представљен је рад у ком Едвин Хабл показује постојање галаксије ван Млечног пута.

Хабл је претходно посматрао Андромеду за коју се у то време претпостављало да је међузвездани облак гаса. Хабл је посматрао експлозије супернове у објекту и закључио да је њихов извор даљи него што је очекивано, али његове претпоставке нису озбиљно разматране. У свом раду који је представљен на овој конференцији измерио је удаљеност маглине и закључио да је њена удаљеност већа  него што су димензије Млечног пута. Ово је била друга галаксија. Међутим, и пре саме конференције Хабл је јавности обелоданио своје откриће у The New York Times који је изашао 23. новембра 1924. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs