12. август 2017.

Персеиди

Метеорски рој достиже максимум у ноћи између 11. и 12. августа

Фото: Wikipedia

Текст: С. Росић

Средина августа сваке године резервисана је за један од најлепших призора које нам приређује ноћно небо – метеорски рој Персеиди. Ови метеориди име су добили по сазвежђу Персеј, јер привидно допиру из његовог правца. Иако су видљиви у периоду од 17. јула до 24. августа, максималну активност достижу у ноћи између 11. и 12. августа када се у само сат времена на небу може пребројати у просеку око 80 „звезда падалица“.

Све те светлуцаве појаве остаци су комете Свифт-Татл, не већи од зрнаца песка, који сагоревају у Земљиној атмосфери при брзини од 59 километара по секунди. Комета Свифт-Татл је највећи познати објекат који пролази поред Земље на свом путу око Сунца са пречником од око 26 километара. Она је последњи пут прошла близу наше планете 1992. а следећи пут ће тек 2126. године. Персеиди су током средњег века били познати под називом Сузе светог Лаврентија, светитеља који је мучен и убијен 10. августа 258. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs