15. април 2017.

Леонардо да Винчи

На данашњи дан 1452. године у Фиренци је рођен Леонардо да Винчи

Фото: Think Fun

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1452. године рођен је Леонардо да Винчи. Једно од његових бројних интересовања била је и астрономија. Мада у његово време још увек није било телескопа и већина људи није мислила да се Земља креће око Сунца, да Винчи је користећи веома развијену машту дошао до неких размишљања која се и данас сматрају вредним.

Сматра се да је први решио проблем ”пепељасте светлости” (Earthshine), тачније за неке претпоставке се касније испоставило да су погрешне, али основна идеја је исправна. Када се Месец нађе на хоризонту, може се уочити да блага светлост прекрива и површине које нису директно обасјане Сунцем. Вековима се тражило порекло ове светлости, а Леонардо да Винчи је тврдио да њу рефлектује Земља.

Заинтересован за светлост и сенке, које је вешто користио у уметничким делима, тврдио је да Месец нема свој сјај већ сија због Сунца, а да би сличан ефекат имала Земља када бисмо се нашли на Месецу. Међутим није знао да су за ”пепељасту светлост” најзаслужнији облаци већ је сматрао да настаје одбијањем светлости од океана.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs