10. септембар 2016.

Карл Цајс

На данашњи дан пре 200 година рођен је оптичар Карл Цајс

Текст: Т. Марковић

Рецензија: Д. Павловић

Карл Цајз је био немачки оптичар и оснивач фирме Карл Цајз Јена (сада Карл Цајз АГ.). Рођен је 11. септембра 1816. године у Вајмару, у Немачкој.

Цајз је одрастао у Вајамру, а факултет је завршио на Универзитету Јена, на ком је између осталог похађао и часове оптике, за које се посебно заинтересовао. Године 1840. отворио је малу радионицу за прављење сочива која је била јако лоше опремљена. Мада је правио разна сочива, готово нико није знао за њих током првих седам година од оснивања фирме.

Његов први микроскоп био је једноставан микроскоп за дисекцију који је имао једно сочиво. Пошто је током прве године производње продао 23 микроскопа, Цајз је одлучио да му треба већи изазов па је почео да прави сложеније моделе. На Тирижанској индустријској изложби, одржаној 1861. године, освојио је златну медаљу за своје изуме.

Карл Цајз је 1872. године почео сарадњу са немачким физичарем, Ернестом Абом. Заједничким радом Аб и Цајз дошли су до Абовог синусног услова, односно услова који мора да буде испуњен код сочива и оптичког система како би се направиле што оштрије слике. Премда у то време није постојало стакло које би испунило услове ове теорије, Аб и Цајз су уз помоћ немачког хемичара Фридриха Ота Шота направили стакло које је задовољавало све услове. Ово стакло омогућило је производњу нове врсте објектива за микроскопе.

Цајз је касније стакло потапао у воду како би направио окулар који је производио слике са мало или без изобличења боје. Након смрти Карла Цајза, 3. децембра 1888. године у Јени, посао је наставио неко време да води његов син, али је посао 1889. године припојен Карл Цајз фондацији која се бави производњом оптичких инструмената.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs