22. септембар 2017.

Јесења равнодневница

Вечерас на северној Земљиној полулопти почиње јесен

Фото: Pexeles

 

Текст: Н. Килибарда

Становници северне Земљине полулопте вечерас ће и званично дочекати јесен. У тачно 22 часа и два минута Сунце ће под правим углом пресећи небески екватор и означиће овогодишњу јесењу равнодневницу.

Такозвани еквиноциј, када ноћ и дан имају приближно једнако трајање, дешава се сваке године два пута, најпре у марту, а затим у септембру најављујући почетак пролећа и јесени. На јужној полулопти десиће се супротно од нашег дела планете – у тренутку јесење равнодневнице на северној, јужна полулопте дочекује своје годишње доба буђења и цветања, пролеће.

Земља није једина која има ову врсту помпезне најаве годишњих доба. Наш космички комшија, гасовити џин Сатурн, такође има своју верзију равнодневнице. Додуше, са нешто већим временским размаком него што је то случај на Земљи. На овој планети, пролећни и јесењи еквиноциј наступају отприлике на сваких 15 година, како је Сатурну потребно невероватних 30 да обиђе свој круг око Сунца.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs