31. јануар 2017.

Explorer 1

Explorer 1 је лансиран 31. јануара 1958. године

Текст: Т. Марковић

На данашњи дан 1958. године лансиран је први сателит који су Сједињене Америчке Државе успешно послале у свемир, Explorer 1. Слање ове летелице било је одговор САД на лансирање Спутњика 1 од стране Совјетског Савеза. Овај догађај представља почетак свемирске ере Сједињених Америчких Држава.

Explorer 1 је направила НАСА лабораторија за млазни погон. На њему су се налазили инструменти за детектовање космичког зрачења. Члан посаде који је био задужен за извођење експеримената на инструментима био је др Џејмс ван Ален са Државног универзитета у Ајови. Током истраживања приметио је да су инструменти забележили много мање космичко зрачење него што је очекивано.

Ван Ален је закључио да је машина презасићена веома јаким зрачењем из појаса наелектрисаних честица заробљених у магнетном пољу Земље. Постојање ових појасева потврдила је америчка летелица која је послата у свемир два месеца касније, а назив су добили по свом проналазачу и познати су као Ван Аленови појасеви.

Explorer 1  је био у свемиру све до 31. маја 1970. године, када је поново ушао у Земљину атмосферу и био уништен.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs