29. jul 2017.

Erida

Na današnji dan pre 12 godina otkrivena je patuljasta planeta Erida

Foto: Wikipedia

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 2005. godine saopšteno je da je na obodu Sunčevog sistema otkrivena Erida, patuljasta planeta naizgled veća od Plutona, što je dovelo do redefinisanja pojma planete i prekvalifikacije Plutona iz najmanje od devet planeta našeg sistema u najveću od četiri patuljaste planete na obodu istog.

Eridi je zato simbolički dato ime grčke boginje razdora, dok je njen mesec Diznomija nazvan po Eridinoj ćerci, boginji bezakonja. Erida je toliko daleko da se procenjuje da bi Nasinoj letelici trebale 24 godine da stigne do nje. Pretpostavlja se da je njena klima slična Plutonovoj i da vladaju temperature niže od minus 200 stepeni, a da joj zaleđeni metan daje karakterističnu belu boju. Eridi je potrebno 557 naših godina da napravi krug oko Sunca, dok Diznomiji treba 16 dana da napravi krug oko Eride.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs