На данашњи дан пре 12 година откривена је патуљаста планета Ерида

Фото: Wikipedia

Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 2005. године саопштено је да је на ободу Сунчевог система откривена Ерида, патуљаста планета наизглед већа од Плутона, што је довело до редефинисања појма планете и преквалификације Плутона из најмање од девет планета нашег система у највећу од четири патуљасте планете на ободу истог.

Ериди је зато симболички дато име грчке богиње раздора, док је њен месец Дизномија назван по Еридиној ћерци, богињи безакоња. Ерида је толико далеко да се процењује да би Насиној летелици требале 24 године да стигне до ње. Претпоставља се да је њена клима слична Плутоновој и да владају температуре ниже од минус 200 степени, а да јој залеђени метан даје карактеристичну белу боју. Ериди је потребно 557 наших година да направи круг око Сунца, док Дизномији треба 16 дана да направи круг око Ериде.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели