11. април 2017.

Аполо 13

Аполо 13, чувен по реакцији посаде и команде после катастрофалног квара усред лета ка Месецу, лансиран на данашњи дан 1970.

 

Текст: Н. Здравковић

На данашњи дан 1970. године, нешто после 8 часова увече по нашем времену, са Свемирског центра Кенеди и уз помоћ моћне Сатурн V ракете, у правцу Месеца полетела је посада Апола 13 у саставу Џејмс Лавел, Џон Свигерт и Фред Хејз.

После 56 сати лета, на удаљености од преко 300.000 километара од Земље, тројица астронаута су чула прасак. Десио се кратак спој. Електроника је накратко подивљала, а контакт са Земљом је нестао на 1,8 секунди. 

Врло брзо, исцурео је сав кисеоник из командног модула. Да циљ мисије није било слетање на Месец, и да нису носили одвојени лунарни модул са сопственим кисеоником и горивом, сва тројица чланова посаде би гарантовано погинула. 

Овако, користећи лунарни модул као „чамац за спасавање“, успели су да се, користећи Месечеву гравитацију, лансирају назад ка Земљи и успешно „слете“ у јужни Пацифик 17. априла.

Неки учесници ће ово спасавање посаде после неуспешне мисије касније назвати „Насиним највећим подвигом“.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs