11. мај 2017.

Алфа Ваге

Упркос ознаци алфа, Zubenelgenubi није најсјајнија звезда у сазвежђу Вага

Фото: Stellarium

Текст: В. Гломазић

Алфа Ваге је бинарни систем звезда у сазвежђу Вага. Његов традиционални назив Zubenelgenubi потиче из арапског језика и значи ”јужна кљешта”. Он је настао у времену када сазвежђе Вага није било познато већ су његове звезде припадале суседном Шкорпиону.

Упркос ознаци алфа, ова бинарна звезда није најсјајнија у овом сазвежђу, већ је то Бета Ваге. Такође је занимљиво поменути и да је већа звезда у овом бинарном систему двојна, односно има заједнички центар масе. Алфа Ваге је удаљена око 77 светлосних година од Сунца и припада Касторовој групи коју чине звезде међусобно сличних брзина кретања. Поред ње, овој групи припадају и Вега, Фомалхаут, Кастор и Алфа Cefei, а њихова старост је процењена на око 200 милиона година.

На северној хемисфери, Алфа Ваге је видљива од почетка маја, када се појављује са заласком Сунца, све до новембра. Није је тешко уочити јер се налази тачно између црвеног суперџина Антареса из сазвежђа Шкорпион и звезде Спица из сазвежђа Девица.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs