Радио галаксија

Стота епизода

(РАДИО) 07. октобар 2016. ЕМИСИЈА БР 100.

Честитамо свим слушаоцима Радио Галаксије на 100. епизоди!

За осам година колико Радио Галаксија постоји на разним местима и под покровитељством различитих установа, кроз мноштво тема из бројних области и кроз мноштво интердисциплинарних тема, покушали смо да одговоримо на питања: шта нам наука говори, шта знамо о природним феноменима, како их истражујемо и како знамо то што знамо о њима. 

Покрили смо мноштво открића и догађаја из света науке, како у свету тако и код нас, говорили смо о великом броју писаца и књига а угостили пуно стручњака из разних области. На паузама смо слушали фину музику. 

За 100. издање припремили Mixcloud налог са снимцима свих претходних епизода. А у самој јубиларној епизоди имате прилику да чујете како је изгледало снимати Радио Галаксију. Домаћини Радио Галаксије су се мењали од редитеља Милутина Петровића, преко културног терористе Несима Хрвановића, Марије Николић и Душана Павловића док је Проф Милан Ћирковић опстајао у свим изменама и допунама. Надамо се да ће тако остати и у будућноси, а радујемо се и будућим члановима редакције и новим слушаоцима.

До слушања остајте здраво!

 

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије: 

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs