Радио Галаксија

Сатурнови сателити

(РАДИО) 04. јануар 2017. ЕМИСИЈА БР 49

Коначно смо имали прилику да угостимо др Матија Ћук са СЕТИ института из Сједињених Америчких Држава, наш научник који је недавно дошао до потенцијално револуционираног открића у планетарним наукама – да су унутрашњи Сатурнови сателити стари свега око 100 милиона година!

У овој епизоди Радио Галаксије, причали смо са Матијом о томе како се крећу и еволуирају Сатурнови сателити, који динамички ефекти имају утицаја на њихову еволуцију, зашто је све то битно при истраживању њихове старости, као и како је тачно дошао до свог резултата. Такође, причали смо о томе како изгледа бавити се планетарним наукама на СЕТИ институту и шта је то што њега привлачи да се бави баш овом области истраживања. Разговарали смо и о томе како изгледа бавити се науком генерално у САД.

Поред тога, имаћете прилику да чујете и исечке интервјуа са др Магдаленом Ђорђевић, која је недавно од Европског истраживачког савета добила грант у вредности од 1.4 милиона евра за теоријска истраживања кварк-глуонске плазме.

Један писац у овој епизоди био је Карл Сеган (као најава једне нове епизоде), а једна књига Космос. Слушали смо музику о месецима.

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије:

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места.

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs