22. децембра снимљен је Новогодишњи специјал Радио Галаксије и био је отворен за публику! 

 

Не тако често, Радио Галаксија отвори своја врата и за драге слушаоце. Овога пута, хистерично претпразнично издање Радио Галаксије било је отоврено за јавност, а редакцији исте су се придружили бројни уважени гости са којима се необавезно ћаскало о:

  • Ретроспективи научних открића у 2015.
  • Климатским променама и Париској конференцији
  • Истраживањима Сунчевог система: New Horizons, Rosetta & Dawn
  • Са Немањом Ђорђевић, директором ЦПН рзаговарало се о стању науке у медијима
  • На исту тему ћаскало се и са колегом Срђом Јанковић, аутором научно популарне радио емисије Соларис са Радио Београде
  • Још мало о науци у медијима, посебно о научнопопуларном часопису Елементи говорио је Слободан Бубњевић, уредник часописа
  • Рубрика: „Један писац, једна књига“ – Пјер Ласло, Научна комуникација (уз разговор о књизи моћи ћете да купите свој примерак)
Снимање Новогодишњег специјала десило се у уторак, 22. децембра,  у просторијама биоскопске сале у УК Пароброд у Капетан Мишиној 6а у Београду. 

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије: 

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универзитета Оксфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајнмана и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечјег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму Астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви