Радио Галаксија

Космос на гама-таласима

(РАДИО) 18. март 2015. ЕМИСИЈА БР 39.

Први пут у историји Радио Галаксије имамо женске госте тзв гошће: Јована Петровић, са департмана за физику на Природно-Математичком факултету у Новом Саду и Александра Ћипријановић, са катедре за астрономију на Математичком факултету у Београду.

Такође, у овој епизоди представљена је нова рубрика “Africa Calling” у којој нам о стању у науци и другим занимљивостима у источном делу Африке говори Марија Николић, која се теренутно тамо обрела. Теме 39. епизоде су:   

  • Рубрика: “Africa Calling” – увод у источно афричку репортажу 
  • Вести из Центра за промоцију науке
  • Астрофизика високих енергија и гама-зрачење у Свемиру
  • Вишак гама-зрачења средишта Млечног пута
  • Вангалактичко гама-зрачење
  • Рубрика: „Један писац, једна књига“ – Ник Бостром и Милан Ћирковић, Ризици глобалних катастрофа
  • Музика: Big Bangs of Big Bands!

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије: 

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs