На данашњи дан 1736. године рођен је Жозеф Луј Лагранж

Фото: thefamouspeople.com

Текст: Ј. Николић

Француско-италијански математичар и астроном Жозеф Луј Лагранж рођен је 25. јануара 1736. године. По очевој жељи студирао је права, али су Халејеви списи које је читао са 16 година утицали на њега да заволи математику и почне самостално да је учи. Са 25 година већ је био један од највећих живих математичара захваљујући једначинама које је развио и њиховом применом на небеску механику.

За рад о Месечевој либрацији је 1763. године добио награду Француске академије наука, а затим је на конкурс ове установе послао и рад о кретању сателита око Јупитера. Био је председник Берлинске академије наука и добитник више награда и признања.

Сматра се једним од утемељивача метричког система, аутор је значајних радова о кретању планета, а Лагранжова теорема једна је од основних теорема математичке анализе.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели