Пре 31 годину Voyager 2 се приближио Урану

Фото: Wikipedia

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1986. године Насин Voyager 2 се највише приближио Урану. До сада је то једина сонда која се приближила овој планети, а за нешто више од пет сати пренела је хиљаде фотографија и велику количину података о Урану, његовим сателитима и прстеновима.

Voyager 2 је лансиран 20. августа 1977. године, а када се приближио Урану помоћу података које је послао откривено је 10 нових сателита и два нова прстена. Посебну пажњу је привукао сателит Миранда са својим веома дубоким кањонима

Захваљујући Voyager 2 сонди откривено је да је Уран најхладнија планета у Сунчевом систему, да његову атмосферу чини 85 одсто водоника и 15 одсто хелијума, као и да ова планета има магентно поље. Добијени подаци су између осталог показали да је систем прстенова млађи од саме планете, да дан на Урану траје 17 сати и 14 минута, а да орбиту око Сунца заврши за 84 земаљске године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели