На данашњи дан 1958. године лансиран је први комуникациони сателит

Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 1958. године у свемир је послат први комуникациони сателит познат под скраћеним називом SCORE са циљем да америчка војска провери да ли сателити у ниској орбити могу да се користе за слање порука са једне тачке на Земљи на другу.

Сателит је лансиран помоћу новог типа ракете-носача названог Атлас на који је додатна комуникациона опрема укључујући и два магнетофона са једном тест-поруком као и божићном поруком мира у свету коју је написао председник САД Двајт Ајзенхауер. 

Сателит се гаси након 12 дана проведених у свемиру и 78 успешних тестова, укључујући и емитовање Ајзенхауерове поруке. Сателит пада 21. јануара 1959. и сагорева у атмосфери. Успех ове операције отворио је пут ка даљем развоју свемирске комуникационе технологије, што ће између осталог омогућити и настанак сателитске телевизије.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели