На данашњи дан 1958. године пренет је први радио-сигнал из свемира на Земљу, порука мира Двајта Ајзенхауера

Фото: Wikimedia

Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 1958. пренет је први радио сигнал из свемира на Земљу, а чуло се како председник САД Двајт Ајзенхауер шаље поруку мира човечанству. “Говори председник Сједињених Америчких Држава. Путем чудесних научних напредака, мој глас долази вам са сателита који кружи у свемиру. Моја порука је једноставна. Кроз ово јединствено средство, преносим вама и целом човечанству жељу САД за миром на Земљи и добром вољом људима свуда”, рекао је Ајзенхауер.

Технологија снимања звука није била нова – користиле су се касете, али метод преноса звука из свемира до куће до тада никад није радио. Мање од 100 људи знало је за овај пројекат, назван SCORE, јер се Америка тада такмичила са Совјетским савезом, који је у том тренутку у свемиру имао већ два сателита. Ово је био почетак данашњих телевизијских снимака, GPS координата и порука које свакодневно преносимо путем сателита који орбитирају око Земље.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели