Капела представља систем од четири звезде и трећа је по сјају на ноћном небу

Фото: Stellarium

 

Текст: Д. Вујић

Вечерас високо изнад североисточног хоризонта биће видљива звезда Капела, најсјајнија звезда сазвежђа Кочијаш, трећа по сјају звезда на северном небу и шеста по сјају звезда која се може уочити са Земље.

Мада током посматрања голим оком Капела делује као јединствена звезда, она у ствари представља систем четири звезде у два бинарна пара. Први пар чине звезде Capella Aa и Capella Ab, које су сличне нашем Сунцу, а обе су од Сунца веће око два и по пута. Ове две звезде су потрошиле водоник из својих језгара и услед тога се шире и хладе, полако прелазећи у фазу црвених џинова. Други пар чине звезде Capella H и Capella L, црвени патуљци, хладни и релативно слабог сјаја.

Њене карактеристике као вишеструке звезде открио је 1899. године Вилијам Волас Кемпбел. Пошто је Капела северна звезда, не може се видети са тачака које се налазе јужније од 44 степена јужне географске ширине. Ова звезда је послужила као инспирација за бројна дела научне фантастике у другој половини двадесетог века.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели