На данашњи дан 1921. године умрла је америчка астрономкиња Хенријета Левит

Текст: Н. Павлов

На данашњи дан 1921. године умрла је амричка астрономкиња Хенријета Левит, која је прва пронашла зависност периода цефеида и њиховог сјаја.

Дипломирала је на Редклиф колеџу 1892. године са изузетном оценом из области астрономије. Наредне године добија посао на Харвардској опсерваторији као једна од Пикерингових жена компјутера које су радиле на харвардској спектралној класификацији звезда.

Била је задужена за сврставање променљивих звезда цефеида и увидела повезаност сјаја и период промене истог. То је отворило могућност мерења раздаљина још даљих објеката него што је до тада било изводљиво, а неколико година након њене смрти ће уз помоћ исте те релације Хабл открити галаксије и закон ширења васионе.

Допринела је колико у проширивању каталога и анализи цефеида, толико и у законитости коју је уочила. Иако у то време није била запажена као научница, њеним проналаском омогућено је даље и дубље истраживање свемира.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели