Геминиди представљају метеорски рој који је видљив између седмог и седамнаестог децембра

Текст: В. Гломазић

Геминиди представљају метеорски рој који је видљив са обе хемисфере у периоду између седмог и седамнаестог децембра. Свој врхунац рој достиже тринаестог или четрнаестог децембра када је током једног дана сата могуће видети око 150 метеора у идеалним условима видљивости. За разлику од неких других метеорских ројева, чија су матична тела комете, у случају Геминида се претпоставља да је то астероид  3200 Phaethon са којим деле орбиталне елементе.

Привидна тачка појављивања метеора на небу (радијант) се у случају овог раја налази у сазвежђу Близанаца. Брзина кретања метеора је око 35 метара у секунди, што се оцењује као осредња брзина у односу на неке друге ројеве, те метеоре није тешко уочити голим оком.

Геминиди су откривени 1862. године, значајно касније од најпознатијих метеорских ројева као што су Пресеиди или Леониди.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели